Ons Bedrijf

 Geschiedenis


1974

Jan Rijken Sr., samen met zijn echtgenote Annie Claes, neemt een kleine groothandel in smeermiddelen over. Als vertegenwoordiger van 'haute couture' damesstoffen waagt hij de grote stap in een voor hem totaal onbekende wereld van de smeermiddelen. Jaar na jaar slaagt hij er in om de omzet meer dan te verdubbelen.

1981

Jan Rijken Sr. en echtgenote Annie Claes kopen een oude textielfabriek en bouwen deze om tot een grote stockageplaats voor smeermiddelen. Een afvulmachine en een zeefdrukmachine worden aangekocht zodat naast eigen afvullingen ook afvullingen voor derden kunnen uitgevoerd worden.

1985
                                                                
Leo Rijken studeert af als handelsingenieur en doet zijn intrede in de handelsonderneming van zijn ouders.

1987
                                                                       alt

Leo Rijken neemt de handelszaak over en start onder impuls van zijn vader met de verdeling van Wintershall smeermiddelen van de BASF groep. Deze kwaliteitssmeermiddelen worden geproduceerd in de smeerolieraffinaderij te Salzbergen in Duitsland: De oudste en tegelijkertijd modernste smeerolieraffinaderij ter wereld. Tot dan werden de Wintershall producten nooit echt gecommercialiseerd in België. De publiciteit die Wintershall behaalde als partner van BMW Motorsport in het Duitse toerwagenkampioenschap en als partner van Volkswagen Motorsport in de Duitse Formule 3 opende vele deuren. Het is een merkproduct van de allerhoogste kwaliteit.


1990

RTCB nv werd opgericht: een familieonderneming waarin de kinderen van Jan Rijken Sr., onder zijn wakend oog, de handel in smeermiddelen en aanverwante producten ter harte nemen zou een belangrijke rol gaan spelen als officiële partner van Wintershall AG voor België en Luxemburg.
 

1992

RTCB nv wordt als officiële partner van Wintershall AG invoerder voor België en Luxemburg. Nadat Wintershall AG iedere sponsoring heeft gestaakt zal RTCB nv toch verder de Wintershall smeermiddelen inzetten in grote autokoersen om te bewijzen dat de Wintershall smeermiddelen aan uiterste omstandigheden en extreme beproevingen kunnen weerstaan. Een nauwe samenwerking met BMW Beliën Motorsport en Penta Racing werd aangegaan. De goede contacten tussen RTCB nv en de technische staf van beide teams leiden tot een unieke ervaring en een echte 'Know-How' op het gebied van olie.

1994

Wintershall AG verkoopt de smeermiddelenraffinaderij van Salzbergen aan H & R Chempharm en zal zich vanaf dan niet meer inlaten met smeermiddelen maar enkel nog met olie- en gaswinning. H & R Chempharm is wereldwijd bekend voor de productie en veredeling van medicinale en pharmaceutische witte olien, parafines en vaselines. De raffinaderij hoort vanaf dan niet meer tot het grote concern van BASF AG en wordt SRS GmbH, dat staat voor: ´Smeerolie-Raffinaderij-Salzbergen´. Vanaf 1994 werd SRS volledig nieuw georiënteerd en onder de leiding van Dr. Hollstein werd de capaciteit van de smeermiddelenraffinaderij ten volle benut.
RTCB nv werd voor Rainer Bulla, zaakvoerder van SRS GmbH, de belangrijkste partner voor de verdeling van de gelegeerde Wintershall-smeermiddelen voor de Benelux-landen. De naam en de kwaliteit van de Wintershall smeermiddelen werd behouden; enkel de eigenaar veranderde. Wintershall AG als dochter van BASF AG gaf de naam Wintershall vrij aan SRS GmbH voor de producten, maar niet voor de onderneming: Wintershall AG bleef eigenaar van het gekende blauw/gele Wintershall logo dat verder zou gebruikt worden in de gaswinning.

Rainer Bulla ondersteunde de activiteiten van RTCB nv in de autosport ten volle en Wintershall werd een belangrijk product op de verschillende racecircuits. De Wintershall-smeermiddelen werden grondig onderzocht en steeds verbeterd voor de beste resultaten.

2003

Overname van de raffinaderijactiviteiten van BP/Castrol in Europa en overzee. Hiermee zet H&R Chempharm een belangrijke stap in de verzekering van haar activiteiten voor de toekomst. Hiermee bezit H&R Chempharm 2 van de 3 nog bestaande smeermiddelraffinaderijen in Duitsland die actief zijn in de eerste raffinage. Zij is vanaf dan ook wel de belangrijkste leverancier van basisoliën voor verschillende andere oliemaatschappijen.
Rainer Bulla van SRS GmbH komt naar RTCB nv en verzekert haar dat, ondanks de crisis in de smeermiddelen door de sluiting van andere smeermiddelraffinaderijen, het cliënteel van RTCB nv in de toekomst zal beleverd kunnen worden van de hoogste kwaliteit van Wintershall smeermiddelen. Voor Nederland zal VOF Gebrs. Knols in Noorbeek een belangrijke partner van RTCB nv worden.

2004
Jubileum: 1974-2004 RTCB nv heeft 30 jaar ervaring op gebied van smeermiddelen.

2005
Jubileum: 145 jaar Raffinaderij Salzbergen

              Bekijk de afbeelding op ware grootte

Ervaring heeft toekomst.
Rainer Bulla van SRS GmbH nodigt de directie van RTCB nv uit als een van de belangrijkste partners van SRS GmbH, om deze festiviteiten te vervoegen. 145 jaar in een notendop met de absolute zekerheid voor een ontwikkeling die vooruitgaat.


2008

SRS GmbH heeft door de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd in de wereld van de smeerolieproducten. Vanaf nu zal SRS ook de nieuwe MERKNAAM worden voor de legendarische Wintershall-producten. Gerenommeerde automobielconstructeurs als BMW, Daimler-Chrysler, Volkswagen, Porsche en andere hebben de SRS-producten reeds opgenomen in hun goedkeuringslijsten. SRS: een korte naam voor een rijkdom aan kwaliteit.


 
2010

150 jarig bestaan van de smeerolieraffinaderij in Salzbergen (D)
 


 alt

Rainer Bulla, zaakvoerder van SRS GmbH naast Lida Philipsen en Leo Rijken.


  

2011

Op 1 juli 2011 nemen Leo Rijken en de bvba Ley de familieonderneming RTCB n.v. in eigen handen.

 

 

2012

RTCB verhuist naar een nieuwe locatie! Vanaf 1 januari 2013 zal u ons vinden op ons nieuw adres: Nijverheidslaan 1572, 3660 Opglabbeek.